Europese noodles buiten Italië

Veel soorten Italiaanse deegwaar met een langwerpige vorm kan je aanmerken als noodles. Maar ook buiten Italië zijn er verrassend veel Europese keukens die hun tarwebloem (en soms nog spannender ingrediënten!) in sliertjes snijden en ze vervolgens koken. Ons continent is dus rijker aan ‘noodles’ dan je zou denken!

Welke Europese noodles kun je in een buitenlands restaurant tegenkomen naast je hoofdgerecht?

Duitse Spätzle

Spätzle worden ook wel de Duitse noodles genoemd. Ze hebben de vorm van dikke slierten en worden gemaakt met zout, tarwebloem, eieren en water. Na goed kneden knijp je het deeg door een speciale pers – hoewel een grove zeef ook een optie is. De Spätzle zijn een geliefd bijgerecht bij Duitse varkensvleesgerechten zoals Bratwurst en Schweinshaxe. Ook bij Sauerbraten en andere stoofgerechten doen ze het goed.

Poolse Zacierki

Poolse Zacierki kan de vorm van spaghetti hebben, maar vaker is het gewoon een klompje deeg dat met de hand gevormd wordt. Of je dit als noodle wilt beschouwen, is dus aan jou. Het wordt geserveerd in soep en soms gemaakt van aardappelpuree in plaats van tarwe.

Hongaarse nokedli

Hongaarse nokedli zijn misschien geleend van de Duitsers – maar het kan ook dat de nomadische Hongaren ze hebben meegenomen toen ze vanaf de Centraal-Aziatische steppe naar Europa trokken. Dit is een noodle die gemaakt wordt met een speciaal soort bord waar het deegmengsel doorheen wordt gedrukt. Maar je kunt de slierten ook met de hand vormen. Sommige nokedli heeft eerder een bolle vorm dan een noodle vorm. Deze deegwaar is heerlijk bij de beroemde Hongaarse stoofgerechten met vlees en paprikapoeder, zoals goulash, kip paprikash en porkolt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *