Japanse noodle gerechten

In Japan heeft men van noodles, zoals van bijna elk gerecht uit deze keuken, een echte kunst gemaakt. Hier vinden we misschien wel meer soorten noodles dan in de rest van Azië samen. En die kunnen van veel verschillende grondstoffen gemaakt zijn. Hier laten we de meest bekende voorbeelden van Japanse noodles de revue passeren, en daarna geven we je tips voor de smakelijkste Japanse noodlegerechten.

  • Ramen zijn de bekende dunne, gekrulde tarwenoodles die binnen een paar minuten gaar gestoomd zijn. Dat maakt ze perfect voor lunches en snelle tussendoortjes.
  • Udon zijn dikke, platte noodles van tarwe. Ze hebben een stevige bite en absorberen gemakkelijk de smaak van het gerecht waarin ze zitten. Daarom worden udon noodles veel gebruikt in soepen en bouillons.
  • Soba zijn donkerbruine noodles gemaakt van boekweit, een graanachtig gewas dat we in Europa steeds minder eten. Ze bevatten weinig calorieën.
  • Shirataki noodles worden gemaakt van de wortel van konjac, een plant met grote bladeren. Ze zijn vrij smakeloos en veerkrachtig. Shirataki wordt gegeten door noodle fans die gewicht willen verliezen – konjac bevat namelijk 0 calorieën!
  • Harusame of ‘glass noodles’ zijn extreem dunne en doorzichtige noodles die vaak in soep worden opgediend. Ze kunnen van verschillende grondstoffen gemaakt zijn, zoals aardappel, mungboon of yam.

Yakisoba

Dit gerecht wordt gemaakt met soba of met ramen. De noodles worden gekookt en daarna gebakken met vlees en groenten (vaak kool, ui en wortel). Het gerecht wordt daarna overgoten met een pikante en hartige sojasaus en is een populair gerecht in Japanse snackkraampjes.

Kare Udon

Curry is sinds de Tweede Wereldoorlog populair in Japan, waar koks er een geheel eigen draai aan hebben gegeven. Vaak worden ze geserveerd met dikke udon noodles, waar lekker op gekauwd kan worden. Daarom en vanwege de hete specerijen is Kare een populair gerecht in de winter.

Tonkotsu

Tonkotsu is een klassiek gerecht dat met rechte (dus niet gekrulde ramen) wordt geserveerd. Deze noodles worden opgediend met zeer vette varkensbuik, zachte eieren, bamboescheuten en noriwier. Doordat de varkensbuik wordt gekookt lost een deel van het vet op in de bouillon, waardoor Tonkotsu een unieke romige consistentie krijgt.

Misosoep

Miso is gefermenteerde sojabonenpasta. Opgelost in bouillon (nooit doorkoken!) en geserveerd met ramen of udon is het een krachtige soep met veel umami. Er zijn verschillende types miso, die ook in Nederland steeds beter beschikbaar worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *